Selasa, 19 September 2017 / 19:30 WIB / Gedung Kesenian Jakarta

JAKARTA CITY PHILHARMONIC
19 SEPTEMBER 2017 – 19:30
GEDUNG KESENIAN JAKARTA

Prix de Rome adalah beasiswa Prancis untuk mahasiswa seni – pada awalnya hanya untuk pelukis dan pematung – yang diinisiasi pada tahun 1663 saat Raja Louis XIV berkuasa. Para pemenangnya dibiayai negara untuk tinggal di Roma selama tiga hingga lima tahun. Anugerah tersebut kemudian diperluas hingga bidang arsitektur (1720), musik (1803), dan seni ukir (1804). Pada 1803, Napoleon Bonaparte menyelamatkan Akademi Prancis di Roma ke bangunan baru, yaitu Villa Medici agar tidak terkena dampak Revolusi Prancis. Dalam bidang musik, di antara para komposer penting, Prix de Rome diberikan kepada Hector Berlioz (1803) dan Claude Debussy (1884).

Proses seleksi Prix de Rome sangatlah ketat dan hanya dapat diperoleh setelah para pelamar berhasil melalui kontes eliminasi yang sangat sulit. Pada beberapa kasus, banyak seniman yang gagal dan melakukan tindakan konyol, seperti Jacques-Louis David yang mencoba mengakhiri hidupnya setelah berulang kali gagal memenangkan kontes. Édouard Manet, Edgar Degas, Ernest Chausson, dan Maurice Ravel berusaha memenangkan Prix de Rome, namun tanpa hasil. Ravel sendiri telah lima kali mencoba mengikuti kontes, di mana usaha kelimanya yang gagal (1905) sangatlah kontroversial sehingga kasus tersebut berujung pada reorganisasi total Konservatorium Paris.

Prix de Rome dihapuskan pada tahun 1968 oleh André Malraux, menteri kebudayaan saat itu. Selanjutnya, beragam kontes diadakan, dan para akademia – bersama Institut Prancis – dilebur ke dalam Kementerian Kebudayaan oleh pemerintah. Saat ini, pemenang kontes memiliki kesempatan untuk belajar selama delapan bulan (terkadang hingga dua tahun) di Akademi Prancis, Roma – dengan akomodasi tinggal di Villa Medici yang indah.

Edition 7: PRIX DE ROME
JAKARTA CITY PHILHARMONIC
19th SEPTEMBER 2017 – 7:30pm
GEDUNG KESENIAN JAKARTA

The Prix de Rome was a French scholarship for art students, initially for painters and sculptors, that was established in 1663 during the reign of Louis XIV of France. Winners were awarded a bursary that allowed them to stay in Rome for three to five years at the expense of the state. The prize was extended to architecture in 1720, music in 1803, and engraving in 1804. In 1803, Napoleon Bonaparte moved the French Academy in Rome to the Villa Medici with the intention of preserving an institution once threatened by the French Revolution. In the field of music, amongst other influential composers, the Prix de Rome was bestowed upon Hector Berlioz (1830) and Claude Debussy (1884).

Indeed, the scholarship itself had to be obtained by completing a very difficult elimination contest and in some cases, there were artists who had failed and committed abominable actions, such as Jacques-Louis David, having failed to win the prize in a row, considered suicide. Édouard Manet, Edgar Degas, Ernest Chausson, and Maurice Ravel attempted the Prix de Rome but did not gain recognition. Ravel tried a total of five times to win the prize, and the last failed attempt in 1905 was so controversial that it led to a complete reorganisation of the administration at the Paris Conservatory.

The Prix de Rome was abolished in 1968 by André Malraux, who was Minister of Culture at the time. Since then, a number of contests have been created, and the academies, together with the Institute of France, were merged by the State and the Minister of Culture. Selected residents now have an opportunity for study an eight-month (sometimes two-year) residency at the Academy of France in Rome, which is accommodated in the Villa Medici.